Dezynsekcja

Zwalczanie insektów

Dezynsekcja to zabieg mający na celu likwidację szkodliwych i uciążliwych owadów, które dzielimy na owady biegające (prusaki, karaluchy, pluskwy, rybiki, mrówki, pchły, wszy, kleszcze, rozkruszki, trojszyki) oraz owady latające (mole spożywcze, komary, muchy, meszki, mkliki, osy, szerszenie), a także ich jaj i larw stanowiących zagrożenie w przemyśle spożywczym oraz gospodarstwie domowym.

Dezynsekcja umożliwia skuteczne zwalczenie szkodników artykułów żywnościowych, szkodników zbożowych i szkodników magazynowych w przetwórstwie rolno spożywczym oraz w magazynach spożywczych, a także much w pomieszczeniach inwentarskich (w kurnikach, chlewniach, oborach, stajniach i inne).

Metody dezynsekcji

  • mechaniczna – pułapki, wyłapywanie, oczyszczanie
  • biologiczna – wykorzystanie innych insektów i organizmów żywych
  • fizyczna – para wodna, ogień, gorące powietrze, promieniowanie UV
  • chemiczna – środki owadobójcze

Środek, który zostanie użyty jest precyzyjnie dobierany oraz zależy od rodzaju owadów, ich ilości, umiejscowienia i szybkości rozprzestrzeniania się. Poprzez odpowiedni dobór metody wyeliminowanie owadów jest stosunkowo szybkie, a przede wszystkim skuteczne.

Metody chemiczne dezynsekcji

Jednym z najbardziej skutecznych narzędzi wykorzystywanych do zwalczania owadów jest metoda chemiczna. Aby wytępić owady tą metodą, stosuje się różne działania:

  • dezynsekcja opryskowa – preparaty kontaktowe w formie mikrokapsułek
  • fumigacja – gazowanie, zamgławianie
  • dezynsekcja żelowa – preparat w formie żelu o przedłużonym czasie działania. Umieszcza się go bezpośrednio w miejscach bytowania insektów. Po zjedzeniu zatrutej przynęty w niedługim czasie następuje śmierć insektów. Metoda jest bezpieczna oraz dyskretna i nie trzeba opuszczać pomieszczenia na czas dezynsekcji.
Scroll to Top
Scroll to Top