Dezynsekcja
Zwalczanie insektów
Dezynsekcja to zabieg mający na celu likwidację szkodliwych i uciążliwych owadów, które dzielimy na owady biegające (prusaki, karaluchy, pluskwy, rybiki, mrówki, pchły, wszy, kleszcze, rozkruszki, trojszyki) oraz owady latające (mole spożywcze, komary, muchy, meszki, mkliki, osy, szerszenie), a także ich jaj i larw stanowiących zagrożenie w przemyśle spożywczym oraz gospodarstwie domowym.
Dezynsekcja umożliwia skuteczne zwalczenie szkodników artykułów żywnościowych, szkodników zbożowych i szkodników magazynowych w przetwórstwie rolno spożywczym oraz w magazynach spożywczych, a także much w pomieszczeniach inwentarskich (w kurnikach, chlewniach, oborach, stajniach i inne).
Metody dezynsekcji
- mechaniczna – pułapki, wyłapywanie, oczyszczanie
- biologiczna – wykorzystanie innych insektów i organizmów żywych
- fizyczna – para wodna, ogień, gorące powietrze, promieniowanie UV
- chemiczna – środki owadobójcze
Środek, który zostanie użyty jest precyzyjnie dobierany oraz zależy od rodzaju owadów, ich ilości, umiejscowienia i szybkości rozprzestrzeniania się. Poprzez odpowiedni dobór metody wyeliminowanie owadów jest stosunkowo szybkie, a przede wszystkim skuteczne.
Metody chemiczne dezynsekcji
Jednym z najbardziej skutecznych narzędzi wykorzystywanych do zwalczania owadów jest metoda chemiczna. Aby wytępić owady tą metodą, stosuje się różne działania:
- dezynsekcja opryskowa – preparaty kontaktowe w formie mikrokapsułek
- fumigacja – gazowanie, zamgławianie
- dezynsekcja żelowa – preparat w formie żelu o przedłużonym czasie działania. Umieszcza się go bezpośrednio w miejscach bytowania insektów. Po zjedzeniu zatrutej przynęty w niedługim czasie następuje śmierć insektów. Metoda jest bezpieczna oraz dyskretna i nie trzeba opuszczać pomieszczenia na czas dezynsekcji.