Dezynfekcja

Zwalczanie drobnoustrojów

Dezynfekcja (odkażanie) to proces mający na celu wyeliminowanie szkodliwych drobnoustrojów (bakterie, wirusy, grzyby, pleśnie, roztocza) z powierzchni użytkowej, czy też usunięcie mikroorganizmów z różnego rodzaju produktów, przedmiotów, pojazdów, pomieszczeń inwentarskich (kurniki, chlewnie, obory, stajnie i inne).

Metody dezynfekcji

Metodę dezynfekcji zawsze dobieramy indywidualnie do każdego zlecenia. Stosujemy najwyższej jakości środki do dezynfekcji, które gwarantują wysoką skuteczność działania. W zależności od warunków panujących w danym obiekcie, rodzaju mikroorganizmów i obszaru zanieczyszczeń stosuje się zabiegi:

  • fizyczne – dezynfekcja lampami UV, para wodna
  • chemiczne – różnego rodzaju substancje chemiczne, np. alkohole, aldehydy, kwasy, zasady, sole amoniowe i wiele innych

Metody chemiczne dezynfekcji

  • Dezynfekcja opryskowa (oprysk drobnokropelkowy) – metoda polecana szczególnie do biur, sklepów i lokali użytkowych.
  • Zamgławianie termiczne (gorąca mgła) – metoda polecana do obiektów o dużej powierzchni oraz budynków inwentarskich.
  • Zamgławianie ULV (zimna mgła) – metoda pozwala na dotarcie do wszystkich szczelin i trudno dostępnych miejsc.
  • Ozonowanie – niszczy nieprzyjemne zapachy, alergeny, drobnoustroje oraz ich formy przetrwalnikowe.
Scroll to Top
Scroll to Top